Google και Facebook άρχισαν να διαγράφουν περιεχόμενο το οποίο δε θεωρείται νόμιμο από την κυβέρνηση της Ινδίας σύμφωνα με το Reuters. Ακολούθησαν και άλλες διαδικτυακές εταιρίες κολοσσοί όπως Youtube, Blogger κ.α.
απομακρύνοντας φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και οποιοδήποτε άλλο υλικό το οποίο θεωρείται από την ινδική κυβέρνηση πως βάλλει κατά της θρησκείας και της κοινωνίας.
Επίσης εντός λίγων ημερών θα πρέπει να έχουν έτοιμο πλάνο για ανάπτυξη "μηχανισμών εντοπισμού και φιλτραρίσματος παραβατικών δεδομένων".
Ο εκπρόσωπος τύπου της ινδικής κυβέρνησης Sachin Pilot, διεύκρίνησε πως δεν πρόκειται για μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν λογοκρισία αλλά για μέτρα που υπόκεινται στην τήρηση του νόμου. Όλοι θα πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα στη συμπεριφορά τους, είπε.
Το Reuters αναφέρει πως πέρυσι πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο στην Ινδία το οποίο καθιστά τους διαχειριστές ιστοσελίδων υπεύθυνους για τη διαδικτυακή συμπεριφορά των χρηστών τους υποχρεώνοντας τους webmasters να διαγράφουν υλικό που έχουν ανεβάσει οι χρήστες εντός 36 ωρών κατόπιν καταγγελίας.
Ανέκαθεν στην ιστορία υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που κυβερνήσεις και ολοκληρωτικά καθεστώτα (και όχι μόνο) επιβάλλουν λογοκρισία ιδίως όταν αυτή αφορά στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών ή λόγου που δε βρίσκεται μέσα στο αυστηρό πλαίσιο της θρησκείας ή μη θρησκείας καθώς και των κυβερνητικών ή καθεστωτικών γραμμών, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει ακόμα και εν έτει 2012.
Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί ή αν όχι να μας σοκάρει είναι το πόσο εύκολα διαδικτυακοί κολοσσοί όπως Google, Facebook, Youtube, Blogger κ.α. "υποκλίνονται" σε αυτά τα καθεστώτα και εξυπηρετούν τις οποιεσδήποτε τακτικές λογοκρισίας που επιβάλλουν στους λαούς τους.
Και αύριο ... ;
www.DesignWeb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου